От самото начало на кризата ние се справяме изключително разумно

...
 От самото начало на кризата ние се справяме изключително разумно
Коментари Харесай

Проф. Габровски: Контролът над епидемията е в изолацията и във ваксинацията

 „ От самото начало на рецесията ние се оправяме извънредно рационално и добре с нея. Факт е че предходната година бяхме от страните с минимум жертви и даже бих споделил, че нямахме същинска първа вълна. Тогава имаше доста несъгласия и даже обидни думи около мерките. Именно посредством на тези ограничения бяха избавени десетки хиляди българи “. Това съобщи пред проф. доктор Николай Габровски, зам.-директор на  „ Пирогов "  и зам.-председател на БЛС

 „ Имахме един тежък ноември, който за мен персонално бе първата същинска вълна с хора, които чакат пред лечебни заведения и се опасяват за живота си. Мисля, че тогава също се справихме добре, тъй като нещата бяха вкарани под надзор в точния момент и нямаше хора, които да не получат здравна помощ “, съобщи той.

По думите му към Нова година е имало ярък интервал поради взетите ограничения, само че в този момент още веднъж сме поели крачка обратно. „ На процедура се връщаме към ноември месец. “, добави той.

Според него обществото се оправя отлично през целия интервал на пандемията. „ Прояви се огромен разсъдък и самообладание, което е най-важно, тъй като ние знаем, че контролът над епидемията е в изолацията и във имунизацията. “, разяснява проф. доктор Габровски.

По думите му, това са двата пътя, защото сега имунизацията се забавила по независещи от нас аргументи. Организацията към този момент е основана. „ Остава другата мярка - изолацията, която потвърди, че работи. Нашият проблем се споделя COVID-19 и считам, че дотук се оправяме добре “, добави той.

Той означи, че в България ограниченията постоянно са били релативно демократични, даже в най-тежките интервали. „ Всяка страна търси своята тактика. Няма начертан път, по който да вървим. Оттук идва огромното напрежение и неустановеност. Ако бяхме споделили затваряме за половин година и всичко ще се оправи, хората най-вероятно щяха да свидлив зъби и да преминат през това. Уви, ние не можем да го кажем. Преди единствено една година не знаехме доста за този вирус. Имаше малко информация за него – за смъртността и метода на предаване. Много неща се научиха за този интервал. “, означи проф. доктор Габровски.

Той е безапелационен, че здравната система е готова. „ Тя го потвърди още ноември месец, когато имаше доста тежък напор. За първи път лечебните заведения бяха обсадени от хора, котио чакаха да бъдат признати, тъй като имаше трърде доста заболели идващи едновременно “, сподели още проф. доктор Габровски.

По думите му, сега в „ Пирогов “ ситуацията е много тежко.

„ Намалихме броя на леглата, които бяха за Коронавирус, върнахме се към една почити естествена работа при започване на годината. Уви, в рамките единствено на дни ескалацията е толкоз бърза, че ние последователно трябваше да отворим от 250 да стигнем до 400-450, отваряме нови спомагателни кревати. “, сподели проф. доктор Габровски.

Според него настояването на Касата „ Пирогов “ да отвори 80 кревати в допълнение би затруднило естествената работа като незабавна болница, заради което ще се отвори по-малък брой кревати, само че ще бъдат за сметка на детските кревати.

За страдание, при тази вълна следим, че има доста заболели деца, сподели още проф. доктор Габровски.

„ Никога не сме имали 11-12 деца на лекуване от COVID-19 в „ Пирогов “. Те са в устойчиво положение. Но не може да се каже, че при децата заболяването протича по-леко, от време на време и при тях е много тежко, което постанова много интензивни наблюдения и грижи “, посочи проф. доктор Габровски.

В момента в „ Пирогов “ се лекуват над 450 пациенти, от които 55-56 са в реанимационното поделение, множеството от тях са интурбирани.

Това, което прави усещане за новия вариант, са две неща - възрастта е по-млада на засягане. Средно пациентите са по-млади.

Проф. доктор Габровски сподели още, че през днешния ден стартира имунизацията в „ Пирогов “, събота и неделя също ще има имунизационни пунктове в опит да се навакса пропусната седмица.

В „ Пирогов “ 4 пункта за имунизации ще одобряват искащите от 10:00 часа през днешния ден. Ще се одобряват тези, които имат онлайн записани часове от 12-ти до 19 март.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР